kawa instant czyli rozpuszczalna

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. ile trwa parzenie kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również godziwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film