włoskie produkty

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

owoce morza z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd więc wziąć nowatorski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – naprawdę należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.