najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
|Kraków- nie tylko zabytki, jednak też wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycjÄ™ krajowych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica MaÅ‚opolski to nie wyÅ‚Ä…cznie Wawel i piÄ™kne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Wielu turystów zdaje siÄ™ nie pamiÄ™tać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy siÄ™ o dania i regionalne produkty.
najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych skÅ‚adników – turyÅ›ci na ogół szukajÄ… gotowych daÅ„, jakie za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych zaprezentujÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bÄ…dź karp zatorski wÄ™dzony. Adoratorowie zup muszÄ… skosztować żurek po krakowsku bÄ…dź barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce i na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki można traktować jako deserowy specjaÅ‚. Mowa oczywiÅ›cie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o zarysie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go też specyficzne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… posiadać Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguÅ‚y obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub też kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej znanym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po charakterystycznych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy szukajÄ… innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni i towarów, za pomocÄ… których mogÄ… o wiele porzÄ…dniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.