Ówczesna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje siÄ™ osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnoÅ›ciami, które wykonuje siÄ™ z najwiÄ™kszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skÄ…pa i prosta. WiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ tylko z pierogami (które sÄ… niezmiernie cenione na caÅ‚ym Å›wiecie), schabowym, mizeriÄ… oraz kartoflami. Nic bardziej bÅ‚Ä™dnego. Pierogi honoruje siÄ™ za krajowe, zwÅ‚aszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one kojarzone zwykle z PolskÄ…. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… perfekcyjnie smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam docenić ich wartość. W koÅ„cu to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miÅ‚oÅ›ników i degustatorów, którzy przez peÅ‚ne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ niemniej jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz skÅ‚adniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niedużo siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li techniki jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film