Ówczesna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film