Pasta czyli makarony
|Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. zobacz Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film