Sekrety kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiÅ‚a prawdziwÄ… mieszankÄ™ kulturowÄ…. Obecne byÅ‚y w niej wiÄ™c różne ceremoniaÅ‚y, skÅ‚adniki i smaki. Polska kuchnia obejmuje w zwiÄ…zku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraiÅ„skiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić siÄ™ swoimi specjaÅ‚ami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym sÅ‚ynie ziemia podlaska, co innego zaserwujÄ… nam w owym czasie, gdy pojawimy siÄ™ na ÅšlÄ…sku. Wskazać wolno również te dania, które sztampowe sÄ… dla caÅ‚ej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie sÄ… tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, że najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w zasadzie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest pyszna oraz sycąca.