włoskie produkty
|Apetyczny, Å‚Ä…czÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Kultowy na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a szczegółowo z rejonu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, lecz też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A wiÄ™c potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… totalnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jakkolwiek równoczeÅ›nie nie zmienia swojego Å‚agodnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy wÅ‚oskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiÅ›cie serem sporadycznie zastanawiajÄ… siÄ™, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuÅ‚y seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic bÄ…dź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjÄ…tkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. To naturalnie dziÄ™ki temu ser jest bezustannie Å›wieży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
owoce morza z mozzarellÄ…Â Â Â
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
mozarella
SkÄ…d wiÄ™c wziąć nowatorski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć siÄ™ z tym, że oryginalny wÅ‚oski ser bÄ™dzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy schematycznego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie ogÅ‚osić jedno – naprawdÄ™ należaÅ‚oby dopÅ‚acić oraz napeÅ‚niać siÄ™ pysznym smakiem.